Unge i Tandplejen 16-21 år
Hold fast i de gode vaner. Mulighed for Fritvalgsordning.
Læs mere om:
Fra du er fyldt 16 år og til og med de 21 år, kan du vælge at benytte dig af fritvalgsordningen, hos den kommunale tandpleje eller hos en privat praktiserende tandlæge.
Den kommunale tandpleje yder tilskud på 100 % til behandling som den kommunale tandpleje har godkendt.
- Valget gælder det samlede tandplejetilbud.
Hvis du vælger at modtage tandpleje hos en privat praktiserende tandlæge, skal du være opmærksom på, at dit valg gælder det samlede tandplejetilbud. Det vil sige at alle undersøgelser, tilvænninger, behandlinger, bøjlebehandling, skal foretages hos den privat praktiserende tandlæge/specialtandlæge.
Påbegyndte behandlinger skal som udgangspunkt færdiggøres inden der kan ske udskrivning fra Silkeborg Kommunale Tandpleje.
- Vælger du at forsætte i den kommunale tandpleje, vil du blive indkaldt på den klinik, du plejer at gå på, men du kan vælge at skifte til en af vores andre klinikker.
- Vælger du at modtage tandpleje hos en privat praktiserende tandlæge. Skal du inden du bestiller tid hos valgte tandlæge, Læse betingelser for ordningen grundigt og tilmelde dig via link. Regninger dækkes først derefter. OBS der skal påregnes cirka 14 dages ekspeditionstid
- Det er den valgte privat praktiserende tandlæge, der overtager ansvaret for, at du får tilbudt den tandpleje der er omfattet reglerne for børne – og ungdomstandpleje
- Den kommunale tandpleje yder kun tilskud til behandlinger, der er omfattet af det kommunale tilbud. Du kan f.eks. ikke tilskud til kosmetisk tandregulering
- Tandregulering og andre særligt kostbare behandlinger, f.eks. operativ fjernelse af visdomstænder, kroner og bideskinner, skal altid godkendes af den kommunale tandpleje, før behandling må igangsættes
Der kan være en egenbetaling for særligt kostbare behandlinger, som f.eks. plastfyldninger, fjernelse af visdomstænder, bidskinne og tandregulering (bøjlebehandling), når du vælger en privatpraktiserende tandlæge. Silkeborg Kommune har beregnet egne priser på særligt kostbare behandlinger og yder tilskud på baggrund af disse beløb. Det vil sige, at hvis der er forskel på Silkeborg kommunes og den privatpraktiserende tandlæges behandlingspris, skal du selv betale differencen Se Silkeborg Kommunale Tandplejes reference priser
Der er 100 % egenbetaling på udeblivelser
- Dit valg af tandlæge er gældende for minimum et år
Ønsker du at benytte dig af fritvalgsordningen og har læst betingelserne for ordningen Udfyld blanket om fritvalgsordning.
Syre fra drikkevarer, mad og fra maven kan ætse dine tænder.
Når tænderne udsættes for syre, opløses den yderste del af tændernes emaljeoverflade. Jo stærkere syren er, og jo længere tid og flere gange tænderne kommer i kontakt med syre, jo større opløsning sker der. Og det hjælper ikke at børste tænder. Tabt emalje kan aldrig gendannes.
Syreskader – der i fagsprog kaldes erosioner – kommer, når dine tænder for ofte udsættes for noget surt. Det kan fx være læskedrikke (sodavand herunder cola samt energidrikke, juice, saftevand, iste mm.), cider, vin, frugt eller syrligt slik. Men det kan også være syre fra maven i forbindelse med sure opstød eller opkast.
Din risiko for at få syreskader afhænger af mange faktorer. Først og fremmest af dit drikke-eller spisemønster (hvor ofte, hvor længe og hvordan du drikker/spiser det sure), af surhedsgraden (pH-værdien) i det der berører tænderne og af din mundhygiejne (tandbørstevaner).
Hvad kan du selv gøre?
- Begræns dit forbrug af syreholdig mad og drikkevarer.
- Drik syrlige drikkevarer hurtigt eller med sugerør. Tag ikke små mundfulde over lang tid, og skyl ikke væsken rundt i munden.
- Drik vand, mælk, te eller kaffe, hvis du bliver tørstig i mellem måltiderne eller når du dyrker sport.
- Spis frugt hver dag, men ikke for meget.
- Skyl munden med vand straks efter du har fået noget ekstra surt på tænderne.
- Børst tænder med en blød børste og en tandpasta med lavt indhold af slibemiddel.
Vidste du at
- Der er ofte mere nikotin i snus end i cigaretter, hvilket gør børn og unge mere og hurtigere afhængige
- Nikotinabstinenser er bl.a. koncentrations besvær, irritabilitet, raskløshed, frustration, søvnløshed
- Mange forældre ved ikke, om deres børn bruger eller har prøvet snus
- Nikotin er særlig farlig for den unge umodne hjerne
- Ødelægger mundslimhinder, tænder og tandkød-for evigt
Få gratis hjælp til at blive snusfri
- Kontakt rådgiver i Sundhedshuset på 2936 3918 eller på røgfri@silkeborg.dk
- Ring til Stoplinien og få et telefonisk forløb på 8031 3131
- App XHALE - Online hjælp